Operatie

Wij voeren verschillende vermageringsoperaties uit waaronder de Gastric Bypass en de Sleeve Gastrectomie .Ook als je in het verleden reeds een vermagerings- of andere maagingreep onderging (zoals bijvoorbeeld een maagballon, maagband of anti-reflux ingreep), kan je bij ons terecht.

Gastric Bypass

De gouden standaard binnen de behandeling van obesitas en eventueel geassocieerde suikerziekte is de Roux-en-Y Gastric Bypass. Tijdens een kijkoperatie wordt de maag een aanzienlijk stuk kleiner gemaakt met behulp van ‘nietjes’. De nieuwe sterk verkleinde maag (ongeveer ter grootte van een kippenei) wordt dan opnieuw verbonden met het begin van de dunne darm. Ongeveer 1 tot 1,5 m verder wordt ook een nieuwe verbinding gemaakt op de dunne darm om de verteringssappen (maag-, gal- en pancreassap) opnieuw in contact te brengen met het voedsel.

De Gastric Bypass vermindert niet alleen je hongergevoel waardoor je kleinere porties eet, het past ook je spijsverteringsstelsel aan en hoe je reageert op voedsel. Voeding komt sneller in je darmstelsel terecht, waardoor vooral suiker- en vetrijke maaltijden minder goed verdragen worden en je te maken kan krijgen met het ‘dumping’-fenomeen.

De gemiddelde resultaten betreffende gewichtsverlies op lange termijn zijn als zeer goed te beschouwen.

Als voornaamste operatieve en postoperatieve complicaties weerhouden we lekkage (<0,3%), bloeding of trombose. Levenslange inname van vitamine- en mineralensupplementen zijn noodzakelijk.

Op lange termijn worden soms tekorten gezien van onder andere ijzer en vitamine B12, echter gebeurt dit zelden bij correcte inname van de juiste supplementen. Soms kan een obstructie ontstaan door beklemming van de dunne darm onder de nieuw aangelegde verbindingen (interne hernia). Een Gastric Bypass is indien nodig volledig omkeerbaar.

 

Sleeve Gastrectomie

Door middel van een kijkoperatie wordt zo’n 70-80% van de maag verwijderd. Zo blijft er enkel een smalle buisvormige maag over (‘sleeve’). Er worden geen nieuwe verbindingen gemaakt. Deze ingreep verkleint de maaltijdporties en zou ook een verminderde productie geven van het eetlustopwekkende hormoon. Het snoepgedrag wordt niet specifiek beïnvloed.

De resultaten op korte termijn qua gewichtsverlies betreft zijn zeker goed tot zeer goed. Als voornaamste postoperatieve complicaties weerhouden we lekkage (<0,3%), bloeding of trombose. Het operatierisico is niet lager dan bij de Gastric Bypass.

De resultaten op lange termijn zijn over het algemeen goed tot zeer goed. De levenslange inname van supplementen blijft noodzakelijk. Deze ingreep geeft een hogere kans op het ontwikkelen van brandend maagzuur, specifieke zuurremmende medicatie wordt dan ook aangeraden. Deze ingreep is niet omkeerbaar.

Endoscopische Sleeve Gastroplastie

Deze techniek, die sinds een aantal jaren ontwikkeld is voor de behandeling van obesitas heeft als grote voordeel dat er geen littekens moeten gemaakt worden in de buik. Onder algemene narcose wordt een speciaal toestel via de mond tot in de maag gebracht en worden zo hechtingen geplaatst om de maag van binnenuit te verkleinen. U kan hier een animatiefilmpje bekijken.

Het resultaat is een sterk verkleinde en buisvormige maag, gelijkaardig als bij de sleeve gastrectomie. De ingreep verkleint de maaltijdporties en zou ook een verminderde productie geven van het eetlustopwekkende hormoon (ghreline). Snoepgedrag wordt niet specifiek beïnvloed.  Er worden geen nieuwe verbindingen gemaakt en de ingreep is 100% omkeerbaar. De ingreep heeft oa. een gunstig effect op slaapapneu, hoge bloeddruk en suikerziekte.

De endoscopische sleeve gastroplastie is een zeer veilige procedure en kan doorgaan in dagkliniek. Als operatieve en postoperatieve complicaties weerhouden we lekkage, bloeding of trombose.

De gemiddelde resultaten betreffende gewichtsverlies op korte termijn zijn goed. U komt in aanmerking vanaf een BMI van 30kg/m². Er is voor deze ingreep op dit moment geen terugbetaling voorzien. Levenslange inname van vitamine- en mineralensupplementen zijn noodzakelijk, alsook intensieve dieetbegeleiding binnen het BARO-team.